Uitzending Gemist

RTL 7

10.5

In de miniserie 10.5 worden de westkust van de Verenigde Staten en Canada getroffen door een aardbeving met een kracht van 10.5 op de schaal van Richter. Maar dat is niet de enige ramp die het gebied bedreigt.

Door de aardbeving wordt een groot deel van het gebied verzwolgen door de zee. Als aardbevingexperts erachter komen dat de naschokken en een aanstormende tsunami voor een nog grotere ramp zullen zorgen, is de chaos niet te overzien. Een paar wetenschappers proberen te redden wat er te redden valt.

Fouten en cliches
De miniserie duurt ruim vier uur en kijkt daardoor weg als een film. De plot werd op grote schaal belachelijk gemaakt door critici en geologen, vanwege de vele fouten en cliches. Het aardbevingscentrum van Zuid-Californie voelde zich zelfs geroepen om een sectie aan haar website toe te voegen over de onjuistheden in de miniserie.

Niet mogelijk
"10.5 is een fictieve Hollywoodweergave van een aardbeving die nooit kan voorkomen in Californie", luidt de verklaring op de site. Een aardbeving met deze kracht op de schaal van Richter zou een breuklijn vereisen die de hele aarde omcirkelt, en die bestaat simpelweg niet. En zo onderscheidt de website nog een groot aantal feiten van fictie. Kijkers konden de serie beter waarderen. 10.5 werd genomineerd voor een Emmy Award in de categorie 'buitengewone visuele effecten' en kreeg in 2006 een vervolg: 10.5: Apocalypse.

10.5 Uitzendingen

Afl. 1

10.5 - Afl. 1

De westkust van de VS en Canada wordt getroffen door een aardbeving met de kracht van 10.5 op de schaal van Richter. Een grotere ramp bedreigt het gebied als een aanstormende ts ...

06-07-2014

RTL7

Alle afleveringen bekijken

RTL 7

© 2022 - UITZENDINGGEMIST.NET