Uitzending Gemist

VPRO Thema: Ons geheugen

Nu we met z'n allen steeds ouder worden, springen de onvolmaaktheden van ons geheugen steeds meer in het oog. Als we ouder worden vergeten we meer en als onze herinnering aan vroeger op latere leeftijd juist scherper wordt, is het de vraag hoe betrouwbaar die herinneringen zijn. Hebben we het allemaal wel echt zo meegemaakt? En wat als we ons dingen juist liever niet willen herinneren? Zijn we niet veel meer gebaat bij vergeet-technieken dan bij geheugentraining? En maakt Google intussen ons geheugen niet lui? Samen met journalist/schrijver Leon Verdonschot onderzoekt VPRO Thema hoe betrouwbaar ons geheugen nu eigenlijk is en hoe we ons geheugen optimaal kunnen benutten. Ook verkennen de makers de vele valkuilen in ons geheugen en de groeiende angst voor Alzheimer. Om te kijken of Verdonschot zijn eigen geheugen kan verbeteren, gaat hij in training bij Joshua Foer, die in zijn bestseller Het geheugenpaleis de fijne kneepjes van de geheugentraining uitlegt. We volgen een man die zo twijfelt over zijn geheugen dat hij zich laat testen op beginnende dementie. Ook zien we een methode om nare herinneringen met terugwerkende kracht zo te bewerken dat ze niet langer als naar worden ervaren. Met drie verschillende generaties geschiedenisleraren debatteren we over welk onderwijs het beste beklijft in ons geheugen: het rijtjes stampen van vroeger of het 'competentiegerichte' leren van vandaag. En waarom is bijvoorbeeld de slag bij Waterloo uit ons collectieve geheugen gewist, terwijl het vroeger jaarlijks een feestdag was vergelijkbaar met Koninginnedag nu? Aan de hand van indringende scènes beogen de makers dat deze uitzending de kijker nog lang zal heugen. Presentatie: Leon Verdonschot.

VPRO Thema: Ons geheugen Uitzendingen

Vpro Thema: Ons Geheugen

Vpro Thema: Ons Geheugen - Vpro Thema: Ons Geheugen

Samen met journalist/schrijver Leon Verdonschot onderzoekt VPRO Thema hoe betrouwbaar ons geheugen nu eigenlijk is en hoe we ons geheugen optimaal kunnen benutten.

15-06-2012

VPRO

Alle afleveringen bekijken

Nederland 2

Ons Geheugen

Vpro Thema: Ons Geheugen - Ons Geheugen

Samen met journalist/schrijver Leon Verdonschot onderzoekt VPRO Thema hoe betrouwbaar ons geheugen nu eigenlijk is en hoe we ons geheugen optimaal kunnen benutten. Nu we met z

03-06-2012

VPRO

Alle afleveringen bekijken

Nederland 2